Què és Alter natives?
Alternatives” del llatí Alter (altre) i Nativus (nascut), fa referència a la recerca de noves realitats, nous orígens. Aquest és el punt de partida d’aquest projecte documental, la mostra de iniciatives innovadores de transició socioecològica. Experiències diverses que estan plantejant respostes a la crisi sistèmica que patim en el món: energètica, econòmica, ecològica, social, cultural i epistèmica.
“Alter Natives, Construint futurs possibles” és un llargmetratge col·laboratiu que vol tractar, amb un enfocament propositiu i de possibilitat, qüestions com les següents: com podem fer afrontar aquesta situació i adaptar-nos a una realitat canviant? Quines alternatives, individuals i col·lectives, estan ja posant-se en marxa a diferents llocs per “transicionar” cap a comunitats resilients i modes de vida sostenible? Quines noves històries i experiències poden marcar el futur dels nostres barris, pobles i ciutats? Com podem prendre les primeres passes per crear una economia que promogui la justícia social i l’harmonia amb el planeta i entre nosaltres?
Per què és necessari un documental com aquest?
Vivim en temps de gran incertesa econòmica, social i ecològica, així com de potencial col·lapse de la nostra civilització. Múltiples sistemes planetaris, essencials per a la vida, com el clima, els sòls i els oceans, estan sent greument alterats, a la vegada que els índexs de desigualtat socioeconòmica continuen creixent, generant més pobresa i exclusió. La humanitat, principal responsable d’aquesta situació, afronta el repte més gran de la seva història. En aquest context, múltiples iniciatives i projectes estan sorgint a la recerca de formes de vida dintre dels límits del planeta, més justes i solidaries. Treballant a diferents escales i en diferents àmbits, per transformar la crisi sistèmica en una gran oportunitat per al redissenyar de la nostra cultura. Ara més que mai, aquestes històries, on els protagonistes són persones normals, com tu i jo, s’han de visibilizar. Es necessari que la massa crítica d’iniciatives transformadores augmenti per fer que aquest procés de transició socioecològica tingui un gran impacte. Necessitem connectar-nos, aprendren els uns dels altres, experimentar, inspirar a una part important de la població i passar a l’acció.
Característiques del documental
Algunes de les principals característiques d’ són:
Es parteix d’un context de crisi sistèmica i potencial col·lapse.
Presenta iniciatives de transició socioecològica en un sentit ampli: energia, economia, alimentació, educació i governça.
Es focalitza en els processos de canvi a nivell ecològic, econòmics, social i cultural, així com de regeneració i construcció de la resiliència.
Posa el focus en la transició externa (col·lectiva) con la interior (personal).
Analitza la trajectòria de les iniciatives (situació de partida, avenços, reptes…) a partir de les vivències dels seus protagonistes.
Presenta les experiències d’una forma coral, prestant atenció a les seves interdependències en el context del procés de transformació.
Adopta una visió propositiva i de possibilitat, que doni valor a l’aprenentatge i a les celebracions.
Pretén cobrir la diversitat més gran possible d’iniciatives, tant per l’escala, com per àmbits i distribució geogràfica.
A nivell de tractament, la proposta de gravació i realització tindrà en compte la diversitat lingüística, personal (gènere, edat…) i de context (urbà i rural) de cada iniciativa i els seus membres.
Autors
El documental està dirigit i coordinat per:
Agustí Corominas
Realitzador de documentals socials, culturals i ecologistes. Amb més de 25 anys d’experiència treballant per a múltiples organitzacions: institucions públiques, cinema i televisió.
Juan del Río
Facilitador i consultor en transició ecosocial. Biòleg, activista i divulgador. Codirector d’Ecolise i coordinador de Red de Transición. Autor de la Guía del movimiento de transición.